ALGARVE TIP 5: SAGRES

Portugal ligt in het zuidwesten van het continent Europa en het dorpje Sagres is het zuidwestelijkste dorp van het vasteland van Europa. Sagres is een dorp dat vooral bezocht wordt vanwege de ligging en omdat direct bij het dorp het vroegere fort van Hendrik de Zeevaarder ligt. Dit Fortaleza de Sagres is een populaire bezienswaardigheid in de Algarve, mede vanwege de belangrijke positie die het inneemt in de Portugese geschiedenis.

Vroeger was Sagres een klein, onopvallend vissersdorpje. Maar het is beroemd omdat Sagres “aan het einde van de wereld” ligt. Althans, dat is wat onze voorouders dachten voordat ze het bestaan van andere continenten ontdekten. De gedachte dat men vroeger hier aan de kust stond en uitkeek over de Atlantische Oceaan met de gedachte dat verderop de wereld ophield, prikkelt nog steeds de fantasieën van bezoekers aan Sagres.

Surfer's paradise

De stranden bij Sagres zijn voor surfers een populaire plek om het water in te gaan en staand op hun surfplanken te proberen om de golven te bedwingen. Als er een plek aan de Portugese kust die uitermate geschikt is om te surfen, dan is het deze zuidwestelijke punt wel. Vooral de stranden bij de Cabo Sagres zijn geliefd, zoals het Praia do Tonel en het Praia do Beliche.

De hele plaats is gericht op surfers. Dus als je een surfcursus wilt volgen of naar de Algarve bent gereisd om te surfen, dan kom je hier aan je trekken. Het hele dorp ademt de sfeer van een Surfer’s paradise uit. De horeca biedt vooral goed, eenvoudig en betaalbaar eten. In het dorp zie je verschillende surfscholen en surfshops en in de straten zie je redelijk wat campers van surfers staan, soms met de surfplank op het dak. Surfers van over de hele wereld komen hier, vooral in de winter. Dan zijn hier aan de westkust van de Algarve de beste golven te vinden.

Sagres

Fortaleza de Sagres

Het Fortaleza de Sagres is een nationaal monument van groot belang voor de Portugezen. Het fort ligt op de 1000 meter lange en 300 meter brede landtong van Ponta de Sagres. Dankzij de ligging op hoge kliffen, omringd door de zee en een hoge muur tegenover het land, is de plek waar het fort staat perfect beschermd. Toch staan er alleen nog een toren en de resten van een muur overeind. Het fort werd verwoest tijdens een piratenaanval in 1587. De rest werd verwoest door de aardbeving in 1755.

Het Fortaleza de Sagres is tegen betaling te bezoeken. Via de poort waar het wapen van Hendrik de Zeevaarder boven prijkt ga je naar de kassa. Nadat je een entreeticket gekocht hebt, kun je de muren van het fort beklimmen om van het uitzicht te genieten, de expositie over de ontdekkingsreizen bezoeken en een ongeveer drie kilometer lang pad langs de kliffen rond de landtong bewandelen.

Fortaleza de Sagres

Fortaleza de Belixe

Tussen Sagres en Cabo de São Vicente staat een tweede fortificatie: het Fortaleza de Belixe. De officiële naam luidt Forte de Santo António de Belixe. Het is een klein fort dat op ongeveer 50 meter hoge kliffen aan de Atlantische Oceaan ligt. De grote aardbeving en tsunami van 1755 veroorzaakten aanzienlijke schade aan het fort. Het werd pas herbouwd als onderdeel van de voorbereidingen voor de viering van de 500e verjaardag van de dood van Hendrik de Zeevaarder in 1960, toen er een theehuis werd gebouwd op de fundamenten van de kazerne. Tegenwoordig is de toegang tot het complex vanwege veiligheidsredenen gesloten, omdat er een risico op instorting bestaat door de voortschrijdende kusterosie.

Fortaleza de Belixe

Cabo de São Vicente

Het dorp Sagres zelf is eigenlijk niet het meest zuidwestelijk gelegen punt van Europa. Die eer is toebedeeld aan Cabo de São Vicente, dat iets meer westelijk ligt. De vuurtoren van Cabo de São Vicente markeert het Portugese einde van de wereld en is de meest bezochte plek in de Algarve. Ver naar het westen ligt Amerika. Een nieuw continent. Je voelt bijna de reislust opwellen als je op deze magische plek richting het westen staart.

De vuurtoren van Cabo de São Vicente is niet alleen het vanaf tientallen kilometers zichtbare baken die de schepen waarschuwt dat ze het Europese continent naderen. Hij markeert ook de ingang van de Straat van Gibraltar, wat een van de drukste zeeroutes ter wereld is.

Cabo de São Vicente

Letzte Bratwurst vor Amerika

Vlak voor de entree van de vuurtoren staat er een wagen die inmiddels uitgegroeid is tot een icoon: de Letzte Bratwurst vor Amerika. Een Duitse braadworstkraam zorgt ervoor dat het in het zuidwestelijke puntje van Europa naar braadworst ruikt. Al sinds 1995 zorgen de Duitse immigranten Wolfgang en Petra ervoor dat je op deze bijzondere plek echte Duitse braadworst kunt eten, de laatste braadworst voor Amerika. De kraam is een enorm succes, getuige de steevaste rij met wachtende klanten die hier in het zomerseizoen dagelijks te zien zijn.

Letzte Bratwurst vor Amerika